Den gula promenaden

Internationella endometriosmånaden mars inleds med en promenad på den plats där just Du befinner dig. Gå själv eller samla ihop ett gäng. Hoppas att du har något gult i garderoben!

Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar ca 10% av alla kvinnor. Globalt sett är det vanligare än diabetes och cancer. Sjukdomen är individuell och ca 20% av de drabbade har svår symptom. Det finns inget botemedel för sjukdomen. Då endometrioshärdar kan blöda ut i buken och ge upphov till mycket svåra smärtor är många kvinnors vardag beroende av stark medicinering och starka smärtstillande. Detta är en kronisk sjukdom som inte bara drabbar kvinnans fortplantningsorgan, utan även kroppens övriga organ. Både i funktion och smärta.

Många av de drabbade kvinnorna har svårt med, eller kan inte bli gravida. Andra tvingas operera bort både livmoder och äggledare utan att sjukdomen försvinner. Många drabbas ekonomiskt, socialt och psykiskt. En drabbad kvinna är en drabbad familj.

Utan kännedom, utan kunskap, utan stöd och utan ekonomiskt bidrag till forskning lever tusentals flickor och kvinnor med en dold, smärtsam sjukdom. En sjukdom som men hjälp av kännedom kan behandlas med lindrande hjälpmedel om det upptäcks i ett tidigt skede.

Klä dig i gult, lär dig uttala endometrios och lär dig dess typiska symptom så kan du kanske hjälpa dig själv, din syster, din dotter, din mor, din vän, din flickvän.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0